Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kwaszonej jest istotną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu dań i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie. Kapusta kwaszoną – czemu powinno się jeść? Kapusta kwaszona, czy też kiszona, gdyż te dwa przymiotniki […]

Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Kwaszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się też o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która teraz często widoczna jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością. Sok z kiszonej kapusty – duże […]

Cechy żywności ekologicznej

Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który zaczął się na początku XX w., wyroby konsumowane przez nas codziennie zaczęto nagminnie nasycać rozmaitymi związkami przedłużającymi ich żywotność. Lecz razem z dojrzewającym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich samopoczucie, ostatnio coraz chętniej szukają oni wyrobów wytworzonych z eko żywności. Żywność […]

Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski

Warzywa kiszone są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański frykas, sporadycznie przyrządzany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszonki popularne są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Kiszonki – czyste zdrowie na naszym stole Badacze historii uznali, iż metoda […]

Dania kojarzone z polską kuchnią – o żurku i barszczu białym

Ostatnio coraz rzadziej jemy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny braku czasu, co wywołuje chęć ekspresowego nasycenia się, często rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które kiedyś serwowane były zwykle jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już tylko sporadycznie, to […]

Kiszone ogórki to zdrowie i wyjątkowy smak w jednym

Na kanapce, w sałatce, w zupie lub jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne. Jak urozmaicić smak kwaszonych ogórków Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje […]

Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znowu powróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa i owoce. Mówiąc o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć również napojów takich jak kefir, kombucza czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na zainteresowanie […]

Krakowska Piekarnia Pochopień

Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest zakładem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie tradycji rodziny i szacunek dla […]

Jak zrobić syrop cukrowy, czyli popularny dodatek do drinków i lemoniady?

Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie. To doskonały dodatek do alkoholowych i bezalkoholowych napojów, takich jak drinki, lemoniada, wino czy nalewka. Przedstawiamy proste receptury, jak zrobić syrop cukrowy na trzy sposoby oraz jakie zastosować w nich proporcje. Jak zrobić syrop cukrowy? Wersja z 2 składników […]

Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty

Własnoręczne przygotowanie dań w domowym zaciszu ma mnóstwo zalet. Największą z nich jest bezsprzecznie redukcja wydatków – stołowanie się u siebie bywa na ogół dużo tańsze aniżeli codzienne korzystanie z usług gastronomicznych. Równie istotna jest także przyjemność wynikająca z ugotowania dania własnymi rękami – zwłaszcza, jeśli możemy poczęstować nim przyjaciół czy rodzinę. Nie sposób nie […]