Jeśli chcesz kupić sok z kiszonego buraka, zobacz tutaj.
Kwaszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się też o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która teraz często widoczna jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – duże ilości witamin i żelaza
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie same kwasiły kapustę podług rodzinnych przepisów, a po spożyciu kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest niezwykle zdrowy, jednakże bardzo kwaskowaty. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to autentyczna bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz B3, a także rozmaite minerały, jak wapń, żelazo i potas. Wielu ludzi ma trudności z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, lecz powinnyśmy wypijać go regularnie, bo działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się również osobom cierpiącym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego napoju nie warto nadużywać – zaleca się spożywać mniej więcej 1 szklankę soku na dzień.
Sok z kwaszonych buraków jest równie zdrowy!
Sok z kiszonego buraka jest innym lubianym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania i który spożywamy też jako zdrową przekąskę. Posiada on mnóstwo witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: wyostrza koncentrację, redukuje poziom cholesterolu we krwi, a jednocześnie zapobiega zaparciom. Mimo że buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie rekomenduje się jednakże jego konsumpcji kobietom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom borykającym się z chorobami nerek bądź reumatyzmem.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w swoim sklepie albo zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż soki tego rodzaju powinno się przechowywać w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]