Więcej szczegółów o różowej soli himalajskiej.
Sól to związek chemiczny niezbędny do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu należy wykorzystywać je do przygotowywania żywności?
Zalety różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która doskonale podkreśla smak posiłków. Choć nadmierne użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak wapń, potas czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie wpływa na smak dań i jest dostępna zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, magnezu i żelaza
Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest kapitalnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią wapnia, żelaza czy magnezu, czyli pierwiastków koniecznych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie traci swoich cech i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]