Więcej informacji o kwaszonkach uzyskasz tu.
Warzywa kiszone są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański frykas, sporadycznie przyrządzany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszonki popularne są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.
Kiszonki – czyste zdrowie na naszym stole
Badacze historii uznali, iż metoda konserwowania żywności przez ich przechowywanie w solance, w zlewie z octu albo w soli, znana jest ludziom od przeszło 4 tysiącleci. Proces ten przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niskie pH zawiesiny, w której jest on zanurzony, blokuje namnażanie się bakterii gnilnych. Kilka wieków wstecz była to najlepsza metoda, żeby wydłużyć okres zdatności do spożycia ryb, mięsa i warzyw niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też pojawiła się tradycja preparowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o jesieni oraz zimie. Kwaszonki od zarania swojej obecności słyną z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Cechują się one np. dużą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszonki, sporadycznie chorowali na gnilca. Co ciekawe, po polsku kwaszonki z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt np z słonecznika lub topinamburu.
Smak kiszonych przetworów warzywnych bywa inny w poszczególnych rejonach świata
Najbardziej znanym warzywem kiszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni w zasadzie w większości zakątków świata, także w USA i w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie jest nazbyt popularna. Jednak ogórki kiszone są tam chyba niesłychanie lubianym składnikiem hamburgerów, sandwiczy i hot-dogów. W naszym kraju obok ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraczki, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Jednakże to nie jedyne warzywa, które można kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. cebulę, pomidory, a także owoce (przykładowo jabłka).
Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im chrupkość i kwaśność. Kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się bazą lub ważnym dodatkiem do tysięcy dań narodowych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonek może być inny w poszczególnych regionach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w trakcie kwaszenia. W związku z tym ogórek wyprodukowany podług tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten wyprodukowany np. w Indiach.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]