Kiszone ogórki to zdrowie i wyjątkowy smak w jednym

Kiszone ogórki to zdrowie i wyjątkowy smak w jednym

Jeśli szukasz kiszonych ogórków, koniecznie odwiedź ten adres.

Na kanapce, w sałatce, w zupie lub jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.

Jak urozmaicić smak kwaszonych ogórków

Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje się do tego pojemne kamienne garnki albo beczułki z drewna, w których ogórki zalewa się słoną wodą. Następnie pozostawia się je na minimum kilkanaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji ogórków już po kilku dobach – ogórki tego rodzaju to tzw. ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz czosnek, aczkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić także innymi dodatkami, przykładowo liśćmi laurowymi, ziarnami gorczycy lub cząstkami ostrej papryki. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani dużo miejsca w kuchni, aby samemu przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarką lub piwnicą, w której może magazynować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że trzeba odmówić sobie spożywania kwaszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, np. w workach foliowych czy też w kubełkach z uchem, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze spożywamy wraz z ogórkami kwaszonymi?

Od wieków wiadomo, iż sfermentowane warzywa pozytywnie wpływają na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, bo razem z kwaszonkami spożywamy pożyteczne kultury bakterii, które obniżają pH jelit i dobrze oddziałują na ich florę, usprawniając w konsekwencji trawienie. Lecz to nie wszystko! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (to zaledwie 12 kilokalorii na 100 g), a przy tym zawierają między innymi witaminę C, K1 i A, witaminy z grupy B, a także wiele minerałów ważnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to np. żelazo, wapń, magnez, fosfor czy selen. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile lubimy kwaśne smaki, rekomendujemy nie wylewać go po spożyciu warzyw. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej bądź wypić, gdyż w trakcie kwaszenia mikroelementy przechodzą po trosze do zalewy. Trzeba jednak zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: