Jeśli szukasz kiszonej kapusty, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kwaszonej jest istotną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu dań i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.
Kapusta kwaszoną – czemu powinno się jeść?
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, gdyż te dwa przymiotniki stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych odkrytych w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na długie składowanie pożywienia. Drobno posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych minerałów czy witamin, których zdobycie zimą było o wiele bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A wypada podkreślić, iż kapusta kiszona posiada dużo substancji, które są ważne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, a także witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B1, B5, B9). Oprócz tego, kapusta kiszona to źródło m.in. magnezu, probiotyków oraz żelaza. Zarazem to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, toteż poleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.
W jakich posiłkach wykorzystuje się kapustę kwaszoną?
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako kluczowy element dań, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną na ogół je się ją w formie surówki z siekaną cebulą i marchewką, która pasuje do potraw z ryb czy kartofli, a niekiedy na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też produkt, który bardzo dobrze komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, stąd wykorzystuje się ją w nadzieniu do krokietów, łazanek i pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie istniałyby popularne polskie dania jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.
Praktycznie każda rodzina ma własny przepis na kapustę kiszoną, jednakże obecnie coraz rzadziej zakwasza się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności gromadzenia artykułów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w większych i niewielkich woreczkach bez przeszkód znaleźć można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]