Kliknij tutaj, aby zamówić sok z kiszonych buraków.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znowu powróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa i owoce. Mówiąc o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć również napojów takich jak kefir, kombucza czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu substancje potrzebne dla jego poprawnego działania.
Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo związków oddziałujących zbawiennie na nasze zdrowie. Kluczowym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to również skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje zwłaszcza wysokie stężenie witaminy C – już 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – czemu należy go spożywać?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks czy wrzody dwunastnicy. Wzmacniają one również apetyt i działają osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]