Jeśli chcesz kupić zakwas na żurek śląski, koniecznie sprawdź https://tinyurl.com/yjycbsmd.
Ostatnio coraz rzadziej jemy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny braku czasu, co wywołuje chęć ekspresowego nasycenia się, często rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które kiedyś serwowane były zwykle jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już tylko sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałym punktem w menu barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obligatoryjnie serwowane podczas świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.
Żurek a barszcz biały – Czy istnieje jeden kanoniczny przepis na barszcz biały i żurek?
Kiedy zapyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób często nie rozróżnia, że to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem co do zasady żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co różni te zupy, niemniej wypada dobitnie zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla zdolności kucharza i jego osobiste preferencje. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zwykle wkłada się więcej włoszczyzny i grzybów. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, bowiem w ramach tej rodziny zup można wydzielić trzy rodzaje:
– kwaskowaty, zawiesisty żur gotowany zazwyczaj ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.
Bazę na żur albo barszcz biały można kupić
Przygotowanie zakwasu na wymienione wyżej zupy jest łatwe, aczkolwiek nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W literaturze kulinarnej znajduje się wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi można się posłużyć. Używając jednak samodzielnie wykonany zakwas należy zaplanować gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeżeli ochota np. na barszcz biały zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym przyrządzimy smakowity barszcz biały i żurek staropolski albo śląski.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]